Mitä siedätyshoito on?

Siedätyshoito hoitaa sekä oireita että allergian syytä

Siedätyshoidossa elimistö altistetaan pitkäaikaisesti allergeenille hallituissa olosuhteissa. Näin immuunijärjestelmä mukautuu ja alkaa sietää paremmin allergian aiheuttajaa.

Siedätyshoito kohdistuu allergian varsinaiseen syyhyn ja muuttaa taudin kulkua. Altistamalla elimistö hallitusti tietylle allergeeniannokselle pitkän ajanjakson aikana immuunijärjestelmän herkkyyttä allergisten reaktioiden aiheuttajille voidaan vähentää. Siedätyshoitoa on aiemmin kutsuttu myös nimellä hyposensibilisaatio. 

 

Immuunijärjestelmä ylireagoi

Immuunijärjestelmän tehtävänä on muun muassa suojella meitä ilmassa olevilta vaarallisilta aineilta, joita saatamme hengittää sisään. Siitepöly- ja pölypunkkiallergiassa immuunijärjestelmä ylireagoi, sillä siitepöly ja pölypunkit eivät itse asiassa ole keholle vaarallisia. Allergiapotilaan altistuessa allergeenille immuunijärjestelmä tuottaa vasta-aineita kyseiselle allergeenille. Näitä vasta-aineita kutsutaan IgE-vasta-aineiksi. Vasta-aineet kiinnittyvät muihin soluihin, esimerkiksi niin kutsuttuihin syöttösoluihin, joita on muun muassa nenässä, silmissä ja keuhkoissa. Allergeenin saavuttaessa vasta-aineet ne lähettävät viestin syöttösoluihin, jotka vapauttavat histamiinia ja muita aineita, jotka aiheuttavat allergisen reaktion.

 

Siedätyshoito on allergian immuunihoitoa

Siedätyshoidossa immuunijärjestelmän sietokykyä muokataan. Tällöin elimistössä tapahtuu muita reaktioita; IgE-vasta-aineita esimerkiksi muodostuu vähemmän, kun taas allergista reaktiota hillitseviä aineita muodostuu enemmän.

Siedätyshoitoa annetaan tabletteina tai pistoksina. Tabletit ja pistokset sisältävät sitä allergeenia (esim. heinän siitepölyä), jolle elimistö on allerginen. Tablettimuotoista siedätyshoitoa voi saada heinäallergiaan ja huonepölypunkkiallergiaan. Ensimmäinen tabletti otetaan lääkärin vastaanotolla, loput voidaan ottaa kotona. Hoito kestää 3 vuotta, mutta oireet alkavat yleensä lievittyä jo muutaman kuukauden kuluttua. Jotta hoito tehoaisi myös sen päätyttyä, siedätyshoito tulee käydä loppuun saakka. Allergiapistoksia saadaan vastaanotolla 3–5 vuoden ajan. Pidempi hoitoaika koskee lähinnä hyönteisallergiaa. Pistokset annetaan 6–8 viikon välein, ja annosta nostetaan asteittain ensimmäisten kuukausien aikana.

Siedätyshoitoa voidaan antaa useampaan allergiaan yhtä aikaa, jos hankalia oireita aiheutuu useammasta allergeenista. Tärkeintä on saada hoitoa niiden allergeenien osalta, joita ei voida välttää ja jotka vaikuttavat arkeen. Siedätyshoito voi myös olla hyväksi niille, joilla on astma tai jotka kuuluvat astman riskiryhmään, jotta immuunijärjestelmän reaktiota allergeeniin voidaan hillitä. 

Allergialääkitysten ero
Siedätyshoito kohdistuu allergian varsinaiseen syyhyn. Se voi sekä lievittää oireita muutaman kuukauden kuluessa hoidon aloittamisesta että vaikuttaa pitkäaikaisesti myös hoidon päättymisen jälkeen. Tätä ei voi verrata allergian tavallisiin oiralääkkeisiin, kuten antihistamiineihin ja kortikosteroideihin, jotka lievittävät oireita vain lääkkeen ottamisen ajan (riippumatta siitä, ovatko kyseessä reseptilääkkeet tai käsikauppalääkkeet).
Last updated: 2017.03.22