Anafylaksia

Nopea reaktio vaatii nopeaa toimintaa. Anafylaksia on vakava allerginen reaktio, joka täytyy hoitaa välittömästi. Anafylaksiasta käytetään myös nimeä anafylaktinen šokki. Anafylaksia voi puhjeta yllättäen muutaman sekunnin tai minuutin kuluessa allergeenikosketuksesta, mutta puhkeaminen voi myös tapahtua vasta muutaman tunnin jälkeen.

Anafylaksia vaatii nopeaa ensiapua, ole siis valmis

Anafylaksia on vaikea allerginen reaktio, joka täytyy hoitaa välittömästi. Riskiryhmään kuuluvilla tulee aina olla kaksi adrenaliinikynää mukanaan, ja heidän tulee harjoitella niiden käyttöä.

Anafylaksia on erittäin vakava kohtaus

Anafylaksia voi vakavissa tapauksissa johtaa hengitysvaikeuksiin ja verenpaineen nopeaan alenemiseen, mikä voi aiheuttaa tajunnanmenetyksen. Jos anafylaksiaa ei hoideta nopeasti, se voi muuttua erittäin vakavaksi. Anafylaksian yleisimmät syyt ovat tietyt ruoka-aineallergiat ja hyönteismyrkyt (mehiläisen ja ampiaisen pisto). 

 

Adrenaliinipistos tulee antaa nopeasti

Anafylaksian tärkein hoitomenetelmä on välitön adrenaliinipistos reisilihakseen. Adrenaliini vaikuttaa nopeasti muun muassa supistamalla verisuonia ja laajentamalla hengitysteitä, mikä vähentää anafylaktisen reaktion oireita. Kasvojen ja huulten mahdollinen turvotus laskee, ja hengitys helpottuu. Lisäksi adrenaliini saa sydämen lyömään voimakkaammin ja nopeammin, mikä nostaa verenpainetta. Päivystykseen tulee hakeutua välittömästi, vaikka adrenaliini antaakin lisäaikaa. Toinen adrenaliinipistos voi joskus olla tarpeen, jos oireet uusiutuvat ennen lääkäriin pääsyä.

 

Ole valmis

Tehokkain tapa ehkäistä anafylaksiaa arjessa on olla tietoinen anafylaksian laukaisevista allergeeneista ja välttää niitä, mikä voi tosin joskus olla vaikeaa.

Anafylaksian riskiryhmään kuuluvilla on aina oltava mukanaan kaksi adrenaliinikynää (automaattikäyttöistä adrenaliiniruisketta). Turvallisuutta akuuttitilanteessa voidaan parantaa laatimalla selkeä toimintasuunnitelma ja harjoittelemalla harjoitusadrenaliinikynillä.  On myös tärkeää, että allergialääkkeet (esim. antihistamiini) ovat aina mukana.

Anafylaksiaepäilyn herätessä adrenaliinikynää on käytettävä välittömästi, minkä jälkeen on hakeuduttava heti hoitoon (soittamalla hätänumeroon 112).

Last updated: 2017.03.14